top of page

Adrenální vyčerpání

Proč nemůžete zhubnout, když se tak snažíte? Jíte zdravě, pravidelně se hýbete, ale i tak jste pořád unavení. Máte motivaci, a přesto nejste schopni projekt dokončit. Trápí Vás oslabená imunita, svalové křeče a obtížné usínání?

Možná byste měli zvolnit a zaměřit se na sebe!

V praxi se setkávám s mnoha klienty, kteří se opravdu snaží. Mají ukázkové jídelníčky, pravidelně se hýbou, a přesto jsou frustrováni a unaveni. Na svých sezeních zjišťuji, že většinou mají tento problém klienti, kteří hodně pracují a zapomínají na sebe. Já osobně tomu říkám ,,frčet jako tryskomyš,,.


Co se v našem těle děje, když neustále frčíme?

Pokud jste pod neustálým stresem, šlapete na plyn a zapomínáte na sebe. Vaše nadledvinky budou frčet s vámi. Nadledvinky jsou dva párové orgány, umístěné na vršku ledvin o velikosti vlašského ořechu. Nadledvinky se skládají ze dvou části z dřeně a kůry. Zajímavostí je, že jsou tyto orgány odlišné svou funkcí a spadají do jiných orgánových systému. Dřeň nadledvin patří do autoimunitního nervového systému, produkuje hormon adrenalin a noradrenalin. Pokud člověk cítí strach nebo úzkost dřeň nadledvin zareaguje a vyloučí adrenalin do krve. Tím naše tělo dostane takovou injekci – zrychlí se nám činnost srdce, lépe se nám prokrví svaly, z jater se vyplaví glykogen, který dodá tělu energii. Naše tělo se dostává do sympatického nervového systému (viz. předchozí článek). Adrenalin velice významně ovlivňuje metabolismus cukru, je tedy antagonistou inzulínu, který hladinu krevního cukru snižuje. Druhou zajímavou látkou je noradrenalin, také vylučovanou dření nadledvin. Tento hormon má komplementární účinky vzhledem k adrenalinu, což znamená zjednodušeně, že tyto hormony se navzájem doplňují. Adrenalin rozšiřuje dýchací cesty, využívá se v lécích na astma, noradrenalin zužuje dýchací cesty, uplatňuje se např. při nemoci zúženích cest dýchacích. Naše kůra nadledvin je endokrinní orgán, který vylučuje zcela jiné látky než dřeň.


Vyplavuje mnoho hormonů, které jsou obecně nazývané steroidy. Jedním z nejznámějších steroidů je kortizol. Kortizol je hormon boje a útěku – antistresový hormon, jeho vylučování je úzce spjato s řídícím orgánem hypofýzou. Kortizol ovlivňuje metabolismus sacharidů, tuků a aminokyselin, reguluje cirkadiánní hodiny, ovlivňuje imunitu, snižuje zánětlivost v těle a mnoho dalších. Další známé hormony jsou aldosteron, který patří mezi mineralokortikoidy, jejichž hlavním úkolem je regulovat přítomnost solí v organismu. Podílí se tím tak na vodním hospodářství v našem těle.

Bohužel naše tělo nerozpozná druh stresu, neustále si myslí, že nám jde o život. Při dlouhodobém stresu může dojít k poruše metabolismu cukru, k vysokému krevnímu tlaku či k poruše orgánů.


Kortizol a jeho spojení s tělem

Kortizol řídí naší stresovou reakci. Také řídí náš metabolismus a imunitní reakce. Neustálý stres způsobuje, že nadledvinky vydávají příliš mnoho kortizolu. To způsobí odpojení mozku (hypofýzy) od nadledvinek. Běžným výsledkem je pocit únavy, nespavost a hromadění břišního tuku.


Naše tělo je chytré a vše je se vším propojené

Dalším důležitým hormonem je DHEA. DHEA je produkován kůrou nadledvinkami. Je to hormon energie, vitality a imunity a také je ,,maminkou steroidních hormonů”. Když se objeví příliš mnoho stresu, je potřeba více kortizolu. Tělo si „krade“ z dráhy DHEA. To má na tělo několik nepříznivých účinků. Nízké hladiny DHEA způsobují únavu a mohou snížit imunitu. To může vést k depresi a pocitu neustálé únavy. Kromě toho můžeme být náchylnější na různá nachlazení a virózy.

Jak pomoc nadledvinkám?

Našim přetíženým nadledvinkám pomůže zvolnění a odpočinek. Znamená to změnit svůj dosavadní životní styl, změnit vztahy s ostatními lidmi a dobře se o sebe starat.


Chovejte se k sobě láskyplně a pečujte o sobe!

Když jste unavení, jděte si odpočinout. Když máte hlad, ujistěte se, že máte dostatek zdravého a výživného jídla. Když vás něčí požadavky stresují, naučte se říkat ne, alespoň dočasně. Tímto způsobem se pomalu naučíte zbavit své nadledvinky stresu a umožnit jim, aby se uzdravily. Pokud budete pokračovat ve vyčerpávajícím a náročném způsobu života, vaše nadledvinky budou neustále bojovat, aby to dohnaly.


Funkce nadledvin a rovnováha hormonů se dají testovat pomocí testů funkční medicíny, např. hladina kortizolu a DHEA se dají zjistit ze slin, moči či krve. I pohledová diagnostika nám může leccos prozradit.


Nadledvinkám můžeme také pomoc kvalitní a správně volenou stravou bohatou na minerály jako je hořčík, zinek či vitamíny skupiny B a C. Pomozte si také bylinkami, taková ašvaganda či kozinec blanitý dokáží zázraky.

Věděli jste, že v mém projektu Životosprávně s klienty děláme pohledovou diagnostiku ? Díky které nastavujeme suplementační a bylinný plán :)



36 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
zivo-11.png
  • Facebook
  • Instagram
bottom of page