top of page

Orgán, který si zaslouží medaili

Játra jsou za mě orgánem, který by zasloužil medaili. Jsou prostě jedním slovem úžasná. Podílí se na řadě funkcí v našem těle, mezi které patří například metabolismus, detoxikace a tvorba žluče. Při detoxikaci jater dochází k rozkladu a odstranění toxických látek z našeho těla. Proces detoxikace jater probíhá v několika fázích, které jsou podstatné pro účinnost celého procesu.

Již za mě zmíněná detoxikace, je naprosto úžasná. Pojďme se na ní podívat:

První fáze se nazývá fáze oxidace, kdy jsou toxiny rozloženy na menší kousky. Enzymy v játrech, jako jsou cytochromy P450, katalyzují reakce, které toxiny rozdělí na menší molekuly, které jsou snadněji zpracovatelné. V této fázi jsou vytvářeny také reaktivní kyslíkové molekuly, které jsou potenciálně škodlivé, protože mohou poškodit buňky jater. Proto je důležité podporovat játra pomocí antioxidantů, jako jsou vitamíny C a E, aby ochránili buňky před oxidativním stresem.

Ve druhé fázi detoxikace, nazývané konjugace, jsou menší molekuly toxických látek spojeny s dalšími molekulami, jako jsou aminokyseliny nebo glutation, aby se staly rozpustnými ve vodě. Tato fáze je velmi důležitá, protože tyto látky jsou poté připraveny k dalšímu kroku, kterým je odstranění z těla.

Třetí fáze, nazývaná eliminace, je poslední krok detoxikace v játrech. V této fázi jsou toxiny odstraněny z těla pomocí moči nebo stolicí. Proces eliminace zahrnuje transport detoxikovaných látek z jater do močových cest nebo do střev a následnou exkreci z těla.

Je důležité dodat, že každý jedinec má jinou kapacitu jater pro detoxikaci, což závisí na různých faktorech, jako jsou genetické faktory, strava, expozice toxickým látkám a celkový zdravotní stav. Proto je nutné dbát na to, aby játra byla podporována a chráněna, aby mohla plnit svou důležitou funkci.

Játra mají klíčovou roli při metabolismu hormonů, jako je, např. estrogen a testosteron. Pokud játra nefungují správně, může to vést k nerovnováze hormonů a mnoha problémům, jako je například neplodnost, PMS nebo menopauzální potíže. Podpora jater může také pomoci s bolestí hlavy, jelikož mnoho látek, které způsobují bolest hlavy, se v játrech odbourává. Stejně tak se může zlepšit zrak, protože játra jsou schopna metabolizovat vitaminy a další živiny, které jsou nezbytné pro zdravé oči. Je tedy důležité starat se o svá játra a podporovat jejich funkci pomocí správné stravy a bylin, aby mohla plnit své důležité funkce v těle.


Jak na to?


Určitě se mnou budete souhlasit, že správná funkce jater a efektivní detoxikace jsou klíčové pro udržení našeho zdraví a celkové pohody. Kromě toho, že se snažíme minimalizovat vystavení se toxickým látkám v našem životním prostředí, můžeme také podpořit funkci našich jater pomocí stravy a bylinek. Například, zelenina jako artyčok, čekanka a tmavě zelená zelenina obsahují hořké látky, které stimulují tvorbu žluči a podporují funkci jater. Bylinky, jako je kopřiva, pampeliška a čekanka, obsahují flavonoidy a jiné látky, které mohou pomoci při detoxikaci jater a podpořit celkovou funkci jater. Kromě toho jsou výborným zdrojem antioxidantů, které chrání buňky před poškozením. Zapamatujte si, že játra prostě milují hořkou chuť :)


Další způsob, jak podpořit funkci jater, je konzumace potravin bohatých na vitaminy a minerály, jako je vitamín C, E a zinek, a zdrojů dobrých tuků, jako jsou ořechy, semena a ryby. Je také důležité se vyhnout potravinám, které zatěžují játra, jako jsou rafinované cukry, trans-tuky a alkohol.


Všechny tyto faktory mohou pomoci k udržení zdraví jater a efektivní detoxikaci. Proto bychom měli dbát na kvalitu potravin a výběr správných bylinek, které nám mohou pomoci.

Nic se nemá přehánět.


Když podporujeme játra, tak se mohou začít uvolňovat toxiny, které byly v játrech usazené. Pokud tedy máme játra zatížená, nebo jsme byli dlouhodobě nemocní či unaveni, může být proces detoxikace pro tělo náročnější a mohou se objevit různé nepříjemnosti, jako například migrény, průjmy, ekzémy a podobně. Proto je důležité podporu jater dělat postupně a pozvolna, aby se tělo mohlo s postupným uvolňováním toxinů vypořádat. Je dobré začít s menšími dávkami jaterních bylinek a postupně je zvyšovat. Pokud se objeví nějaké nepříjemnosti, je dobré zpomalit tempo nebo dokonce s detoxikací na chvíli přestat a poradit se s odborníkem, nejlépe s kvalifikovaným naturopatem/fytoterapeutem.

V závěru bych ráda zdůraznila, že játra jsou úžasným orgánem, který zpracovává téměř vše, co sníme, pijeme a dýcháme, a že je důležité je podporovat správnou stravou a přírodními bylinkami. Když se o ně dobře staráme, můžeme si pomoci s řadou zdravotních problémů, jako jsou migrény, ekzémy, bolesti hlavy a další.

Co si budeme? Lidské tělo je prostě famózní :)

  • Liver Detoxification: A Review of Mechanisms and Evidence by M. Iqbal Choudhary, Muhammad Saleem, and Atta-ur-Rahman (Current Drug Metabolism, 2018)

  • Detox diets for toxin elimination and weight management: a critical review of the evidence by Klein AV and Kiat H (Journal of Human Nutrition and Dietetics, 2015)

  • Nutrition and Liver Health by V. Tschoepe and E. H. Harrison (MDPI Nutrients, 2019)

  • The Role of Detoxification in Medicine: The Search for New Antioxidants by Giampieri F, Alvarez-Suarez JM, Mazzoni L, Forbes-Hernández TY, Gasparrini M, González-Paramás AM, Santos-Buelga C, Quiles JL, Bompadre S, Mezzetti B, and Battino M (Nutrients, 2019)

  • Liver Detoxification: An Overview of Mechanisms and Evidence-Based Nutrient Therapies by D. Rakowski and L. R. Riedl (Alternative Medicine Review, 2012)





26 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
zivo-11.png
  • Facebook
  • Instagram
bottom of page